Månedens film:

– Hver gang det kommer en film derfra, er det noe en gleder seg til

ANIMASJONSFILM: Filmen «Gutten og hegren» blir vist på Bergstaden Filmklubb.

Filmen «Gutten og hegren» byr på en uventet form for kreativitet og barnlig glede for både voksne og barn.

Publisert

Universet i filmen byr på en uventet form for kreativitet, samtidig som det er noe veldig kjent med den. Filmen skaper en helt spesiell fascinasjon som bare barn har når de leker, som det å finne gleden i ei gresshoppe som hopper forbi.

Jeg snakker om den japanske filmen «Gutten og hegren» som Bergstaden Filmklubb viser førstkommende mandag. Filmen kommer fra det japanske filmstudioet Studio Ghibli, og hver gang det kommer en film derfra, er det noe en gleder seg til – det er en begivenhet.

En film du blir glad av

Jeg blir glad av å se filmer som «Gutten og hegren», selv om de kan handle om alvorlige temaer som krig. De forteller historier som både skremmer og pirrer, de er som et moderne eventyr fra brødrene Grimm og appellerer til både barn og voksne. For min del vekker de en barnlig lekenhet i meg.

Gjennom årene har vi vist mange filmer fra Studio Ghibli, og vi har sett at historiene de forteller, fenger hos publikum og gir god gjenklang.

Historien i «Gutten og hegren» starter i 1943, og Mahitos mor omkommer under den amerikanske bombinga av Tokyo. Familien flytter ut til landsbygda, men den 12 år gamle gutten strever med å finne seg til rette på sitt nye hjemsted. En dag dukker det opp en mystisk hegre. Det viser seg at fuglen kan snakke, og den leder Mahito inn i en parallell verden der mora hans fortsatt lever.

Håndtegnet animasjon

Filmen byr på førsteklasses animasjon, rørende coming-of-age drama og en fortryllende eventyrverden inspirert av japansk mytologi. Det er en håndtegnet originalhistorie og den mest personlige filmen fra den 82 år gamle mesteren Hayao Miyazaki. Filmen har vært en formidabel kinosuksess i Japan.

I Norge har Aftenposten skrevet «En ny film fra Hayao Miyazaki er alltid et høydepunkt. Denne er intet unntak». Stavanger Aftenblad lovpriste også filmen: «Unn deg gjerne ein kveld med japansk meisteranimasjon. Selv om du aldri har høyrt om Hayao Miyazaki eller Ghibli-studios».

Regi: Hayao Miyazaki
Lengde: 124 min
Produksjonsår: 2023
Sjanger: Animasjon
Aldersgrense: 9 år

Powered by Labrador CMS