PAUSEBENK: Anette Norsett-Carr er ernæringsrådgiver og idrettsfysiolog ved Unicare på Røros. – En pausebenk mellom hjemmet og butikken er ofte nok til at flere tar bena fatt heller enn bilen, mener hun.Ingrid Hemming
Anette Norsett-Carr er opptatt av folkehelse og mener at det er altfor dårlige muligheter for nærturer på Glåmos. – Jeg er opptatt av at alle føler mestring av å bevege seg, sier hun.
– Det er ikke et mål at alle skal bli vegetarianere, men hvis alle tar ei gulrot ekstra er vi på god veg, mener Anette Norsett-Carr.
Hun er ernæringsrådgiver og idrettsfysiolog, ansatt ved Unicare på Røros og har etter hvert skrevet flere kronikker og debattinnlegg som har blitt svært godt lest i hele landet.
Annonse
Hjembygda
Nå har hun bestemt seg for å slå et slag for folkehelsa i hjembygda, og tenkte at turmål, som gapahuker og benker, kunne være et godt sted å starte. Dermed søkte hun Aursund-fondet om støtte til nettopp dette.
– Det var tydeligvis en perfekt treff, for vi fikk faktisk 200.000 kroner. Dermed har vi klart å få tak i to gapahuker, noen bålpanner og jammen ble det nok penger til å lage hele 15 benker, sier Norsett-Carr.
Benker
Gapahukene er norskproduserte og benkene er laget lokalt.
Annonse
– Brede Sandkjernan og kompisene hans fikk 15.000 kroner og spørsmål om å lage så mange benker de klarte for de pengene. De designet en benk selv, og klarte jammen å lage hele 15 benker for pengene. Ikke nok med det, de kjørte ut dem med egen traktor etterpå også, sier Norsett-Carr.
Hun forklarer at benkene altså er plassert ut allerede, og hun har fått mange hyggelige tilbakemeldinger allerede.
– Mange har også kommet med ønsker om steder de gjerne skulle sett en benk eller flere. Det vil jeg gjerne gjøre, men nå har vi ikke mer penger å lage benker for, men jeg sier ikke nei takk verken om noen kommer med penger eller benker, sier hun.
Gapahuker
– Nå har vi montert opp og plassert ut en gapahuk ved Trøa, på toppen av Lerdalsvegen med fantastisk utsikt og rundt 500 meter fra bommen. Det er en overkommelig tur for ganske mange, både på beina, på truger eller på ski, mener Norsett-Carr.
Den andre gapahuken er kommet til Glåmos, men de rakk ikke å montere den før vinteren kom.
– Den skal stå på skolen og ungene skal selv sette den opp, sier hun.
I forbindelse med denne gapahuken vil det også settes opp benker og etableres en mulighet for å fyre bål og steke pinnebrød.
Nærtur og grønne lunger
Norsett-Carr mener, av alle ting, at Røros har altfor få grønne lunger. Og lekeplasser.
– Jeg er ikke så bekymra for «Strava-pappaene», de klarer seg selv og har natur i massevis å leke i. Det er de som behøver å kjenne på mestringa og gleden over å gå til butikken, eller oppdage en ny og passende rundtur, som har så god nytte av benker og gapahuker i nærheten. Men vi har ikke så mange grønne lunger og benker i sentrum, i Vola eller i Gjøsvika, mener Norsett-Carr.
– Det eneste hederlige unntaket er Røros hotell. De har en lekeplass ute, og planlegger nytt lekerom inne, det er veldig bra, mener hun.
Hun skulle gjerne sett en park og en lekeplass for eksempel på Øra, og synes generelt det er altfor mange parkeringsplasser i verden.
– All glede og mestring utendørs er starten på en livslang turglede, hevder Norsett-Carr.
Gode avtaler med næringslivet
Hun mener det hadde passa med en gapahuk til, i Almås-svingen.
– Der har vi allerede satt ut et par benker og ei bålpanne, sier hun.
– Så så jeg at det sto en gapahuk ved Røroshytta, og da måtte jeg jo snakke med markedssjef Gunhild Sun Bellsli.
Det endte med en god avtale.
– Hun skal få gapahuken for 10.000 kroner hvis hun selv sørger for transport, bekrefter Sun Bellsli hos Røroshytta.
Hun påpeker at bedriften har lang tradisjon i å gi gode priser i nettopp slike tilfeller.
– Dette er et flott tiltak i Glåmos sitt nærområde, så det støtter vi mer enn gjerne, bekrefter Sun Bellsli.
Norsett-Carr på sin side er selvsagt strålende fornøyd, selv om hun fortsatt mangler åtte tusen kroner og en transportør ser hun ikke mørkt på den utfordringa.
– Er det en mulighet for at dere kan støtte denne saken med noen kroner?
– Det gjør vi gjerne, svarer direktør Terje Lysholm ved Røroshotellene, etter en liten introduksjon om saken.
Dermed mangler Norsett-Carr bare seks tusen kroner.
– Kan det tenkes at dere kan hjelpe Norsett-Carr, til en svært god «frivillig-pris»?
– Når skal vi kjøre, spør Marianne Tverå Galåen hos Galåen transport.
Hun behøver bare en avtale om tid og sted, så vil Galåen transport frakte gapahuken til Glåmos.
Anette Norsett-Carr er på veg inn på et fly når Fjell-Ljom tar kontakt og forteller de gode nyhetene.
– Åh, det var gode nyheter, da skal du se det blir gapahuk før vi rekker å tenke oss om, sier en svært godt fornøyd Norsett-Carr.