Bergstadstipendet til Aino Danielsen:

– Jeg brenner for at samisk identitet skal vises

BERGSTADSTIPEND: Aino Danielsen får årets Bergstadstipend.

Aino Danielsen får Bergstadstipendet for hennes innsats for å synliggjøre samisk språk og kultur.

Publisert

– Jeg ble både sjokkert og litt flau da ordføreren ringte i går, men veldig glad etter ei lita stund altså, sier Aino Danielsen når Fjell-Ljom ringer og gratulerer med årets Bergstadstipend.

Søknaden

Danielsen sier hun nesten hadde glemt at hun hadde søkt på Bergstadstipendet.

– Det var en venn som ba meg søke, hun mente det var en god ide. Selv tenkte jeg først at jeg er ikke er en kunstner. Etter å ha tenkt meg om litt landa jeg på at det må jo bli opp til juryen å bestemme, så jeg søkte likevel, sier hun.

Hun mener hun var tydelig i søknaden på akkurat dette – at hun ikke anser seg sjøl som kunstner, men at hun har lyst til å nå ut til flere.

– Jeg vil gjerne kombinere det tradisjonelle og moderne og samtidig vise fram det samiske. Kanskje kan jeg inspirere flere til å uttrykke seg gjennom kunst, sier Danielsen.

Søm og tegning

Hun har vist fram mest søm og tegning, men er ikke redd for å prøve andre kunstneriske uttrykksformer.

– Jeg prøvde å få noen til å lage noe som var prege av samisk uttrykk til å ha på en vegg, men jeg fant ingen. Dermed endte det med at jeg laga noe sjøl, delte på nettet og etter kort tid var det noen som ville kjøpe det. Bildet ble solgt, og dermed var jeg i gang, forteller hun.

Det ble flere bestillinger etter vert, både på plagg og tegninger. 

– Prispengene, 25.000 kroner, skal kanskje brukes til ny symaskin. Jeg er ikke sikker ennå, men utstyr til utvikling og produksjon blir det i alle fall, sier en godt fornøyd prisvinner.

Nå flere

– Hvordan tenker du å nå ut til flere?

– Jeg vet ikke, det ligger ikke for meg å skryte av meg sjøl og framsnakke det jeg lager. Det er en terskel bare å dele bilder på Instagram, men kontoen min vokser der, så jeg gjør vel noe riktig, mener Danielsen.

Synliggjøring

For Aino Danielsen er det altså viktig at det samiske er synlig i det daglige. 

– Jeg brenner for at samisk identitet vises, så mine barn skal slippe å få de spørsmålene jeg fikk som 8-åring: «Har du tv i lavvoen?» Det var uforståelig for meg, og det er bare 20 år siden. Kanskje kan jeg bidra til at dagens foreldre kan få se at det samiske er levende, ikke bare urgammelt, avslutter Danielsen.

Fjell-Ljom gratulerer!

Powered by Labrador CMS