Fjellrev observert på åte på Røros:

– Pass på at du ikke skyter feil dyr

VÆR OPPMERKSOM: Terje Borgos er leder for Fjellrevgruppa for Selbu, Tydal, Holtålen og Røros. Han ber åtejegere på Røros være ekstra oppmerksomme etter at det er sett fjellrev på åte: – Hvite fjellrever er lett gjenkjennelige, men de blå kan forveksles med rødrev ei mørk natt, advarer han.

Den siste tida er det observert fjellrev i Røros. Fjellrevgruppa ber jegere som driver med åtejakt om å være ekstra påpasselige og forsikre seg om at de skyter rødrev og ikke fjellrev. 

Publisert Sist oppdatert

– Vi ønsker å komme med en påminnelse til de som driver med åtejakt om at det er observert fjellrev på Røros. Begge revene har vært på åte, og da synes vi det er viktig å advare jegerne.

– Ikke skyt feil rev

Det sier Terje Borgos, leder for Fjellrevgruppa for Selbu, Tydal, Holtålen og Røros. Han opplyser at de to fjellrevene er observert øst i Røros kommune, én av dem sør for fylkesveg 31 og én nord for fylkesveien. Han mener fjellreven også kan gå på åte andre steder i Røros.

– Ikke skyt feil rev, er det klare budskapet fra Borgos.

– Den ene som er sett nå er hvit og den andre er blå. Hvite fjellrever er lett gjenkjennelige, men de blå kan forveksles med vanlig rødrev ei mørk natt, advarer han.

– Hva bør en gjøre dersom en kommer over et sted der det er fjellrev?

 – En skal absolutt ikke forstyrre dem, særlig ikke nå utover seinvinteren og på vårparten når de har begynt å etablere sebg. Ser du fjellrev, bør du umiddelbart trekke deg unna. Vær også oppmerksom på at fjellreven særlig misliker hunder. 

Fjellrev hvitrev
FLERE FARGER: Det er to fargevarianter av fjellrev: «hvitrev» og «blårev». En hvitrev blir ensfarget hvit om vinteren, mens sommerpelsen er mer brun og gulhvit. Blårev brukes som samlebetegnelse for fjellrever med mørk pels, og som ikke blir hvite om vinteren. Bildet viser en voksen hvit fjellrev (Vulpes lagopus) i vinterpels.

Ønsker seg bildedokumentasjon

Borgos har også en oppfordring til de som eventuelt får øye på en fjellrev

– Vi ønsker å få sikre observasjoner, derfor er det viktig hvis en har mulighet for å ta bilde av fjellreven for sikker dokumentasjon. Får du til det, er det bare å ta kontakt med meg, oppfordrer han.

– Hvor kommer fjellrevene fra og hvorfor trekker de hit?

– Jeg regner med at det er valper fra Sylan og Kjølifjellet. Fjoråret var et bra fjellrev-år. Bare på norsk side av Sylan ble det født 27 valper fordelt på seks kull.

– Kan gå stygglangt

– Er det blitt for mange fjellrever så de må søke ut for å få mat?

– Det er ikke for mange, men det er helt normalt at særlig yngre dyr reiser ut for å se etter kamerater. Både på Kjølifjellet og i Sylan finnes det fôringsautomater, så de har nok mat. Av natur er fjellreven nysgjerrig, og de kan gå stygglangt, forklarer Borgos.

Også 2022 var et bra valpeår for fjellreven i regionen. Da vandret flere valper nedover Gauldalen, og folk både i Trondheim og Stjørdalen fikk oppleve det sjeldne dyret. Ifølge Borgos er en bytur ingen distanse for fjellreven.

– En av flere fjellrever som spiste på et elgkadaver i Femundsmarka, hadde et øremerke som viste at den kom fra Helagsområdet i Sverige. Vi har også eksempler på fjellrev som har gått helt fra Dovre til Finse på Hardangervidda, og DNA-prøver har vist at én har gått fra Svalbard til Grønland og videre derfra til Canada.

Et av landets mest truede pattedyr

Fjellrev (Vulpes lagopus) regnes for å være et av Norges mest truede pattedyr. Ifølge Miljødirektoratet var fjellrevbestanden i Norge i 2024 beregnet til å være mellom 303 og 365 voksne individer siste treårsperiode (2022-2024). 

I 2015 fikk fjellreven status som prioritert art og en egen forskrift som skal bidra til å beskytte arten trådte samtidig i kraft. Den sier blant annet at «enhver form for uttak, skade eller ødeleggelse av fjellrev er forbudt. Som ødeleggelse regnes fysisk ødeleggelse av fjellrevhi, herunder tomme hi, og andre handlinger dersom de er egnet til å skade, forstyrre eller på annen måte forringe individer av arten».

Hvordan unngå å forstyrre fjellrev?

  • Unngå hiområder, spesielt i fra midten av mai til midten av juli når valpene er særlig utsatte.
  • Mennesker til fots bør holde en avstand til hiene på minst 300 meter, og øke den i åpent og flatt terreng.
  • Avstanden bør økes dersom man er flere personer i gruppen.
  • Vær oppmerksom på endringer i revenes atferd.
  • Dersom revene avbryter pågående aktivitet, observerer mer eller gir varselsignaler, er det tegn på at de er forstyrret.
  • Å flykte er siste utvei for revene, som kan være forstyrret lenge før de flykter.
  • Dersom du kommer uforvarende inn i et hiområde med valper, bør du trekke deg stille og rolig tilbake samme vei som du kom.
  • Er dere en gruppe på flere personer, trekk dere samlet tilbake

Kilde: NINA og Miljødirektoratet

Powered by Labrador CMS