Bjørgs hjørne:

Vi må snu hver stein

A. SPANGEN: Han er ingen fantasifigur, han finnes. I alle fall ble han avbildet en gang i tida.

Bjørg Figenschou skriver om aviser, kryssord og strøm i denne utgaven av Bjørgs hjørne.

Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Når noen sier de vil snu hver stein, blir jeg usikker. Hva venter de å finne under steinene? Noe som redder situasjonen? 

Søstera mi ble medbedt på ei gammel familiehytte på ett eller annet fjell. Hytta var praktfull, men de hadde ikke brydd seg om å lage do. Når noe måtte gjøres, fikk de beskjed om å gå et stykke unna hytta, gjøre det de måtte og legge en stein over. Søstera mi fikk nærmet forstoppelse, hver stein hun fant var tydelig funnet før av noen andre. Det kan da ikke være det de skal snu steiner for. Røros kommune har i hvert fall snudd sin første stein for å få orden på økonomien; ingen lekre rundstykker i pausen på kommunestyremøtene lenger. Men kaffe.

Likeens sier mange at de må ha to tanker i hodet samtidig. Det er også helt ubegripelig for meg. Hadde jeg hatt bare to tanker, hadde jeg vært sjeleglad. 

A. Spangen sier at man må være intelligent for å snakke med meg; jeg hopper så fra det ene til det andre. Når han endelig begriper hva jeg snakka om, er jeg for lengst på et helt annet tema. Ikke spesielt interessant det heller, for øvrig, sier han. Men når en er så snakkesalig som meg, må det da vel av og til være noe av interesse?

Det har vært en fin sommer, faktisk. Jeg liker å sitte i solveggen med en kaffekopp og et kryssord. Onsdag er det Dagbladet med Hansen. Torsdag er det Ljomen med sitt x-ord. Fredag Retten med sitt og Lørdag Dagblad med både ny Hansen og attpåtil Schive som omtrent kverker meg. 

Men hvor lenge var Adam i Paradis? Plutselig kommer Retten bare to daga i uka, og i tillegg tar de Ljomen sin dag! Skammelig! De kunne da tatt fredag i det minste. Det er vel penger det er snakk om igjen, tenker jeg. Det blir stressende med begge avisene på samme dag og kjedelige fredager. Håper Retten tar til vetten og kommer på fredager igjen.

Hakket verre ble det da jeg skjønte at Røros kommune, som har makta i Røros E-verk (eller hva de nå kaller seg) ikke kjøper strømmen der! Det er å skite i eget reir! De skylder på et slags firma i Engerdal (??) som tar seg av anbud. Når har det laveste anbud blitt det beste? Jeg har aksjer i E-verket jeg også, men ingen har spurt meg. Hvis ikke dette blir ordna fortest mulig, gir jeg mine fem aksjer til loppemarkedet i Feragen neste høst. 

Jeg syns kommunen må skamme seg. Kanskje det er en ukjent lov om at det er forbud mot å kjøpe av eget selskap. 

En dag forrige uke våkna jeg klokka 6.04 av en melding fra E-verket, de varsla om strømbrudd. Da var min strøm tilbake, men det er jo litt plunder å få til TVn igjen når en ikke har et barnebarn i huset. Da begynte jeg å lure på når strømmen går ved for eksempel at et tre blåser ned og kutter en strømledning. Er det rørosinger som må ut i allslags vær og reparere for de som kjøper strøm fra andre strømleverandører der også? Att de gidder!

Av og til kommer ukjente til meg og sier at de leser mine bidrag til Ljomen. Flere har spurt om hvem A. Spangen er, om han er en fantasifigur à la Karlsson på taket. For å vise en gang for alle at han er HELT virkelig, legger jeg i dag med et bilde. 

Kanskje ikke tatt i går, men det er like bra. Vi er da tydeligvis fornøyd med livet for en gangs skyld. Sikkert noen som har forsøkt å forklare oss om vi har bærekraft. 

Umulig å vite om vi er bærekraftige eller ikke? Enda ett ord som ikke er lett å forstå. Omtrent like ubegripelig som å vite når man er offside. Og å lage all mat fra bunnen av. Hvilke bunn? Jeg som bruker Toro vafler og Toro sauser og supper. Og Fjordland som kan være et godt alternativ. 

Jeg bøyer med i hatten for A. Spangen som lager all mat sjøl..... nesten … 

Powered by Labrador CMS