Fjell-Ljom sender siste serierunde

KAMPEN SOM AVGJØR ALT: Kaptein Andreas Lundereng Skjefte (med ryggen til), Simen Jensås, Thomas Aune, Gaute Lie Grande, Jon Kristian Trøen, Thomas Moan, Marcus Furre Engesvold og resten av Ålen-herrene har nedrykksskjebnen i egne hender i siste serierunde borte mot Utleira. Fjell-Ljom drar til Trondheim og sender kampen direkte.

Fjell-Ljom tar turen til Trondheim i forbindelse med serieavslutninga i 5. divisjon.

Publisert Sist oppdatert

Oppdatering lørdag ettermiddag: Ettersom Tiller 2 tapte 2–3 for KIL/Hemne i 4. divisjon og rykker ned derfra, er det sannsynlig at Ålen berger plassen uansett utfall søndag. Årsaken til det er at Ålen spiller i samme avdeling som Tiller 3, og i henhold til reglene til turneringsbestemmelsene, kan ikke andrelag og tredjelag spille i samme divisjon med mindre det er den lavest mulige divisjonen i den aktuelle kretsen.

Men også Tiller 2 har et siste halmstrå, ettersom de vil ha førsterett på eventuelle «ledige» plasser i 4. divisjon som kan oppstå etter at 3. divisjon har avslutta sin sesong. Det skjer først neste helg.

Det videre innholdet i artikkelen ble publisert før kampene i 4. divisjon ble spilt lørdag.

Utgangspunktet er veldig enkelt: Dersom Ålen slår Utleira, berger de plassen i 5. divisjon. Med uavgjort eller tap kommer det an på resultatene i andre kamper som spilles samtidig.

Disse kampene er:

  • Buvik - Leik
  • Kvik 2 - Charlottenlund
  • Tiller 3 - Nardo

Ålen ligger på 10. plass i serien med 12 lag før den avgjørende runden sparkes i gang. Det er de to nederste lagene som rykker ned til 6. divisjon. Vestbyen er håpløst fortapt og ender på sisteplass uansett utfall i siste serierunde. Det blir enten Ålen, Kvik 2, Buvik eller Tiller 3 som slår følge ned en divisjon.

For øyeblikket har Tiller 3 20 poeng, Buvik og Ålen 19 poeng og Kvik 2 17 poeng. Buvik ligger foran Ålen på grunn av bedre målforskjell.

Ettersom det i teorien er mulig at samtlige fire lag kan ende opp med 20 poeng når runden er ferdigspilt, skal man ha tunga rett i munnen når det kommer til turneringsreglene.

Lover og regler

I henhold til Norges fotballforbund sitt breddereglement, paragraf 4-3 om plassering på tabellen, avgjøres plassering mellom lag som har samme poengsum på følgende måte:

STÅA: Slik ser tabellen i 5. divisjon ut før den avgjørende serierunden. På papiret har alle de fire lagene som fortsatt kjemper for tilværelsen tøffe kamper. Men fotball avgjøres som kjent på banen og ikke på kontoret.

1. Har to eller flere lag like mange poeng, går det lag foran som har møtt til flest kamper.

2. Står to eller flere lag fortsatt likt etter at antall oppmøter er tatt i betraktning, går det lag foran som har best målforskjell. Det gjelder særskilte bestemmelser for utregninga av målforskjell dersom noen av de involverte lagene har fått kamper avgjort på walkover, men det er ikke noe man trenger å tenke på i denne nedrykksthrilleren.

3. Står to eller flere lag fortsatt likt etter at målforskjellen er tatt i betraktning, går det lag foran som har scoret flest mål.

4. Står to lag fortsatt likt etter at antall scorede mål er tatt i betraktning, er resultatet av innbyrdes kamper avgjørende. Står tre eller flere lag fortsatt likt etter at antall scorede mål er tatt i betraktning, avgjøres rekkefølgen av en tabell satt opp etter de innbyrdes oppgjør mellom disse lagene.

5. Dersom rekkefølgen fortsatt ikke er avgjort og det gjelder mesterskap eller opp- eller nedrykk, skal den avgjøres ved kvalifiseringsspill.

Kort fortalt er det ved poenglikhet altså først målforskjell, så antall scorede mål, så innbyrdes oppgjør. 

Målforskjellen

Før man går inn i den siste runden, har de aktuelle lagene følgende målforskjell (fra best til dårligst):

  • 63 – 78 (–15): Kvik 2
  • 39 – 56 (–17): Buvik
  • 45 – 69 (–24): Ålen
  • 44 – 79 (–35): Tiller 3

Ironisk nok har altså laget med flest poeng den dårligste målforskjellen, mens laget med færrest poeng har den beste målforskjellen. Noe uvanlig, men velkommen til fotballens underfundige verden.

Forutsetningene

Om man ser litt i detalj på hva utgangspunktet faktisk betyr, kan vi forsøke å forklare noen av de «realistiske» utfallene:

Dersom både Ålen og Buvik spiller uavgjort, mens Kvik 2 vinner sin kamp og Tiller 3 taper sin, vil vi stå i den situasjonen at alle fire har 20 poeng. Da vil Kvik 2 bli nummer 8 fordi de er garantert å ha best målforskjell av de fire. Det vil være status quo mellom Ålen og Buvik, noe som betyr at Buvik er foran Ålen. Men ettersom Tiller 3 har dårligst målforskjell av alle, vil de ende opp med å havne på 11. plass og rykke ned. Men dersom Tiller 3 tar poeng i sin kamp og de andre utfallene forblir som beskrevet ovenfor, er det Ålen som havner på nedrykksplassen. For da har Tiller 3 flere poeng, mens både Kvik 2 og Buvik er foran på målforskjell.

Så for å forsøke å oppsummere forutsetningene på enklest mulige vis:

  • Vinner Ålen, er plassen sikra uansett utfall i de andre kampene.
  • Spiller Ålen uavgjort, må enten Buvik eller Tiller 3 tape, eller Kvik 2 må ikke vinne.
  • Taper Ålen, må Kvik 2 ikke vinne, eventuelt må Buvik tape sin kamp med sju mål mer enn Ålen taper sin kamp.

Om du har lest helt ned hit og fortsatt henger med, så gratulerer med sunn kognitiv helse. Imidlertid kan all denne nyervervede fotballkunnskapen vise seg å være helt irrelevant.

De siste halmstrå

For dersom Tiller 2 ikke vinner sin siste seriekamp mot KIL/Hemne i 4. divisjon og samtidig får hjelp i form av at Heimdal ikke slår NTNUI, vil Tiller 2 rykke ned til 5. divisjon. En påfølgende konsekvens av det er at Tiller 3 i avdelinga til Ålen også blir flytta ned en divisjon ettersom andrelag og tredjelag i utgangspunktet ikke kan spille i samme divisjon. De her nevnte kampene spilles lørdag ettermiddag.

Og dersom Ålen skulle ende opp med den bitre, bitre 11. plassen og i utgangspunktet rykke ned, kan det likevel være et siste bitte lite halmstrå å klamre seg til. For divisjonssystemet er jo tross alt en pyramide der alt henger sammen med alt, og det til syvende og sist er en kabal som skal gå opp. Så avhengig av hvilke lag som rykker opp og ned fra 3. divisjon kan faktisk påvirke ting i Ålens avdeling i 5. divisjon. Men der spilles den siste serierunden først 27. oktober, og før vi kommer så langt, får vi først se hva som skjer denne helga.

Powered by Labrador CMS